27.1.13

Kırmızı Çiçeğim ve Birkaç Tarif :)

Mutfak penceresindeki çiçeğim bugün coştu. Dışarda kar yağdıkça açtı da açtı. Kışın böyle bi güzellik görünce insanın içi açılıyor :)
 
 
Bugün misafirlerimiz vardı. Peki ben neler yaptım?
 
-Haşhaşlı tatlı
-Mantarlı ve ıspanaklı milföy börek
-Yine mantarlı ve ıspanaklı poğaça (anlaşıldığı üzere iç malzeme fazla geldi :) )
-Acılı poğaça
-Havuçlu tarçınlı kek  [ Tarifi için tık tık :) ]

İlk tarif  HAŞHAŞLI TATLI olsun.

Malzemeler:
Şerbeti için:
-1,5 su bardağı şeker
-2 su bardağı su
Keki için:
-3 adet yumurta
-1 su bardağı un
-1 su bardağı irmik
-1 su bardağı süt
-1 su bardağı şeker
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 su bardağı mavi haşhaş (sonra üzerine serpmek için biraz ayıralım)
-1 paket kabartma tozu
-1 çay bardağı çekilmiş ceviz
Üzeri İçin:
-1 paket kremşanti (üzerindeki tarife göre hazırlayıp dolaba kaldıralım)

Önce şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakalım.
Sonra kek yapılış sırasına göre malzemelerimizi karıştırıyoruz. (önce şeker-yumurta çırpılır. Diğer malzemeler eklenir). Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkarıp 5 dk beklettikten sonra şerbetini döküyoruz. Dolapta bekleyen kremşantiyi de üzerine yayıp biraz haşhaş serptik mi tatlımız hazır :)

 
 
ACILI POĞAÇA:

Malzemeler:
Hamuru için:
-2 su bardağı ılık süt
-Yarım paket margarin (oda sıcaklığında,yumuşamış olsun)
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 paket yaş maya (yoksa kuru maya da olur)
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı şeker
-Aldığı kadar un
Önce süt ve mayayı karıştırıyoruz. Şeker,tuz,yağ ekleyip elimize yapışmaz hale gelinceye kadar un ekliyoruz. Hamurun üzerini örtüp yaklaşık yarım saat bekletiyoruz (kabarana kadar).

Üzeri için:
-3 adet soğan
-zeytinyağı
-1,5 yemek kaşığı biber salçası
-pulbiber
Tavaya zeytinyağı ve soğanı alıp kavuruyoruz. Salça ve pulbiberi ekleyip biraz daha kavuruyoruz. (Çok kavurmayalım, fırında da pişecekleri için soğanlar yanabilir. ) Bu karışıma susam da ekleyip karıştırıyoruz.
Sonra hamurdan istediğimiz büyüklükte (çok kabaracağını gözönüne alarak) parçalar koparıp yuvarlak şekilde açıyoruz. Üzerlerine hazırladığımız salçalı karışımı sürüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 30-35 dk pişiriyouz.

 
Evimize hediye gelen bu tatlı sürahi-vazo, içine yerleştirilmiş kurumuş çiçekleriyle, mor ağırlıklı oturma odamızda yerini aldı. (her ne kadar fotoğrafta mavi gibi çıksa da aslında lila:) )
 
 
 
 Ve kuşlu peçetelerimle kapanış yapıyorum.....

 

2 yorum:

  1. ne kadar güzel açmış çiçekleriniz, benimkiler hep soluyor evim fazla sıcak o yüzden sevmiyorlar hiç

    YanıtlaSil
  2. evet dimi ne güzeller :) benim evim de sıcak ama cam kenarını seviyolar sanırım...

    YanıtlaSil